Friday, June 14, 2013

 

Beresterke Stuurkens in een loodzware Trois Ballons !



Almighty Stuurkens in een door de hitte geteisterde loodzware Trois Ballons.

Hieronder het relaas van onze Fabian :
4 Stuurkens wagen zich aan Les Trois ballons
===================================
Phil , Ronny, Fabian en Piet ( broer Marleen) wagen zich aan de grote tocht 213 km met 4300 hoogtemeters.
Marleen en schoonzus Martine rijden de kortere versie van 105 km met 2100 hoogtemeters.
Meer dan 4000 deelnemers staan ongeduldig klaar om de Vogezen cols te lijf te gaan !! Rond +- 7u40 rijden we samen over de registratiemat en horen we de “beep “ van onze registratiechip. Al na een paar km vindt Phil dat het niet snel genoeg gaat en we pikken aan in een compact groepje dat er een aardige snelheid op nahoudt. Ronny en Piet laten ons wijselijk rijden.
Na +- 15 km komen we in ‘klein Finland “ waar de eerste helling ligt. Na de afdaling volgt snel de Col de Chevreres ….die kennen we ondertussen van onze clubuitstap naar De Vogezen eerder dit jaar. Met stijgingspercentages tot 21 % is dit meer dan een kuitenbijter. Phil komt als eerste boven op de voet gevolgd door Fabian. Op de top, 1é bevoorrading ..teveel volk en we besluiten om verder te rijden.
Eens de afdaling achter de rug , in de vallei wordt de tank aangevuld met peperkoek en een reep.
Phil en Fabian blijven wijselijk in een groepje dat een matig tempo aanhoudt …met de gedachte dat er nog heel veel op ons afkomt !!
Ronny daarentegen had Piet achtergelaten op de 1é col en vond via een snellere groep ( constant 40 km/u ) net voor de voet van de Ballon D’alsace terug aansluiting. Ronny en Fabian hebben zij aan zij deze klim verorberd, Phil reed iets vooruit maar we houden hem steeds in het vizier. Boven , 1é stop voor bevoorrading. Na een snelle afdaling kwam direct de volgende klim : Col Du Hundsruck : 8km lang en zeer onregelmatig .
Niet Ronny zijn ding en kort na Fabian en Phil bereikt hij ook de top. Als Stuurkens samen op pad gaan , gaan ze ook samen op pad en
met z’n 3 dalen we in vliegende vaart met een top van 80 km /u op Fabian’s Garmin naar Willer Sur Thur waar ons de beruchte Col Du Grand Balllon wacht !!
Ondertussen is de temp al aardig opgelopen tot tegen de 30 gr !! Dit belooft een heel zware brok te worden ….en zal later ook blijken .
Elk kiest zijn eigen tempo met Phil op kop. Ronny en Fabian blijven nog een tijdje samen maar op de top van de Col D’Amic na +- 9 km , neemt Fabian een korte plas en eetstop. De laatste 7 km zijn ronduit moordend …mede ook door de nog oplopende temp tot boven de 35 gr !! Ook onze Phil moet alles uit de kast halen tijdens de laatste 4 km …Ronny in 2é stelling moet noodgedwongen een korte stop nemen .
Fabian heeft blijkbaar meer last v/d hitte en krijgt ademhalingproblemen..maar hij zet door en komt als 3 é boven . Op de top een beetje verwarring waar de bevoorrading zou zijn en we zijn elkaar even kwijt. Uiteindelijk vinden we elkaar terug in Le Markstein.
De Grand ballon heeft zijn tol geëist en Fabian heeft nog steeds last van ademhalingproblemen die hem de resterende 90 km serieus parten gaan spelen. Met z’n 3 duiken we in de afdaling van le Markstein. Eens beneden volgt direkt de volgende klim: Col D’oderen +-7 km .
Phil krijgt last van kramp en steekt een “tandje minder” maar dat belet hem niet om terug als 1é boven te komen .
Ronny blijft in het gezelschap van Fabian( waarvoor dank ) , eens boven , eventjes halt houden en dan de afdaling naar Travexin .
Dan volgt nog een korte klim ( +- 4 km ) van Col du Menil die door loopt tot op de Col des Croix .
Afdaling tot in Servance, ..ineens rechtsaf ..pats steil omhoog !!! 2,1 km aan gemiddeld 9.2 % met max aan 15.2 % !!!
Dat na 190 km …menig wielertoeristen moeten voet aan grond zetten …en we zien dus veel wandelaars i.p.v. fietsers !!
Maar Stuurkens zijn keihard en fietsen naar boven …daarna volgt de laatste bevoorrading en vernemen we dat het nog 25 km is …
+- 8km meer dan voorzien !!! met hierbij nog een laatste puist van 4 km door “Klein Finland “ .
Dan in gestrekte draf en in een tijd van +- 10u35 en 220 km rijden we samen over de finish ….een halfuurtje  te lang voor een gouden plak !! Toch zijn we allen tevreden deze loodzware toch tot een goed en veilig einde te brengen …weeral een ervaring rijker !!
Conclusie v/d dag : Onze Phil was heel goed maar heeft toch ook serieus op zijn tanden moeten bijten .Na afloop vond hij deze editie veel zwaarder dan de vorige !! Fabian was ook heel goed tot halfweg de Grand Ballon ..bevangen door de brandende zon en daarna toch op karakter verder tot de  finish . Voor onze Ronny , chapeau …voor de 1é keer zo’n uitdaging met verve overleefd …met af en toe ook een minder moment ..zoals iedereen trouwens . 
Piet komt aan in een tijd van 11u38 ..ook chapeau voor hem gezien zijn beperkte voorbereiding .
Bij de vrouwen was ons Marleen en Martine v/d partij voor de 105 km . Marleen , de kersverse oma , had een superdag en superbenen !
Ook een lekke band weerhield haar niet van deze schitterende prestatie en haalde als enige een gouden plak naar Overmere in een tijd van 5u38. Geen enkel zwak moment en haar voldoening was dan ook enorm ..zeker weten dat zij nog terugkomt !!! Marleen , we zijn fier op jou !!!
Na Marleen bolt ook Martine over de finish…ook tevreden, maar ze vond het superzwaar en toch niet voor herhaling vatbaar .
Aan iedereen bedankt voor de heel fijne vriendschappelijk sfeer …het was weeral eens een topweekend voor de “Stuurkens “
Sportieve groeten
Reporter van dienst , Fabian


Comments: Post a Comment



<< Home