Sunday, April 29, 2012

 

La Philippe Gilbert Classic 2012


28 april 2012 – La Philippe Gilbert Classic

Vier Stuurkens hebben rendez-vous  de avond voordien in een klein antieken bed & breakfast in Spa.
Ze brengen samen ’n gezellige avond door en eten ’n lekkere spaghetty in een restaurantje. Daarna nog ’n slaapmutsje en ..knorren...
’s Morgens om 05:20 uur de wekker. ’n Goe ontbijt, de fietsen op de auto en 18 km verder staan we in Aywaille. De temperaturen zijn heel zacht, ideaal weer.
Bij het klaarmaken van de fietsen heeft Peter een probleemken aan zijn elektrische versnelling. Lichte paniek, maar na een bezoek aan een mecanicien van een stand van Shimano, is het heuvel hersteld.
De eerste 50 km bevatten ACHT hellingen, en die zijn niet van de poes ! Onbekende namen, maar met  verschillende keren een max percentage boven de 17%... tot zelfs eens 23% oerlastig. Onze westvlaming Johan trapt in de boter… dat zien we allemaal. Johan keert regelmatig terug om Maurits bij te staan op de moeilijke stukken.
De eerste bevoorrading op 47 km, en die komt niets te vroeg. Bananen, honing en peperkoek naar binnen. Plots klinkt er applaus en luide kreten : onze grote kampioen Philippe arriveert in zijn Belgische kampioenentrui. Hij is iets achter ons, maar Phil heeft nog werk dit jaar, én dat weet hij. Een héél ontspannen en sympathieke Philippe begeeft zich onder de massa, en maakt praatjes met alleman… We maken er ook gebruik van om een historisch  fotootje te maken.
Na de bevoorrading laten we Philippe maar wijselijk rijden.
Daarna gaat het vliegensvlug richting Nederland. We vliegen Valkenburg binnen tegen 52/u op een dalende strook. Hier peddelen we gezwind op de Cauberg naar boven. 
Er staat nogal wat wind in de Limburgse velden. Drie Stuurkens malen rond met flinke aflossingsbeurten aan een goed tempo van 30/u. Het 4de Stuurken blijft in de wielen zitten, maar daar is hij al heel content mee.
Op km 148, na nog vier kuitenbijters verorberd te hebben, komt de beruchte Muur van Hoei.
Hier verschiet onzen André, alias ‘Phil’, een serieuze cartouche. Hij verrast Johan, maar ervaren André mag hier winnen… het is trouwens de 11de beklimming van deze muur voor André. Peter blijft bij Maurits op de Muur om hem aan te moedigen. Heel voorzichtig aan de uiterste kant van de fameuze gekende bocht…Oef… oef oef pfff… alle Stuurkens geraken boven…
Dan komt een lange zachte klim van 4 km – cote de Xhoris. Hier doen we het rustig aan, want we beseffen : op km 199 wacht de “La Redoute”. Twee stroken van 20%, om van te huiveren. We zien hier en daar een toerist geparkeerd staan met krampen. Peter gaat voluit op de beklimming. André en Johan zijn al wat voorzichtiger. En als laatste volgt Maurits, die zit de meters af te tellen tegen 8km/u… maar nie pleuen ! Bloed, zweet en tranen, kost het, maar …even later …. Na lange minuten rijden met een hartslag dichtbij 180, maakt zich een grote innerlijke tevredenheid  van ons meester ! Joepie… yes, we made it !!!    
18 hellingen hebben we in de beentjes  -  209 km met 2900 hoogtemeters.
Dit pakken ze ons nie meer af.

“Bedankt mannen, ik heb de ganse dag moeten doseren, én zonder jullie was dat nie gelukt. Verscheidene keren bijna gestorven, maar toch leef ik nog”
Maurits
Alle foto's op www.facebook.com/stuurken

Comments: Post a Comment



<< Home